Mt 6,1-18

Vigyázzatok, hogy amikor jót tesztek, azt ne mások előtt tegyétek, hogy lássák, mert különben nem lesz jutalmatok égi Atyátoktól.  Ezért amikor irgalmas adományokat adsz, ne kürtöld szét, mint ahogy a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsőítsék őket az emberek. Higgyétek el, hogy megkapták már a teljes jutalmukat.  Hanem amikor irgalmas adományokat adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb,  hogy irgalmas adományaid titokban maradjanak. Akkor az Atyád, aki titokban néz, megjutalmaz téged. Ezenkívül amikor imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, mert ők szívesen imádkoznak a zsinagógákban és a főutcák sarkain, hogy lássák őket az emberek. Higgyétek el, hogy megkapták már a teljes jutalmukat. Te azonban, amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtók mögött imádkozz Atyádhoz, akit senki sem lát. Akkor Atyád, aki titokban néz, megjutalmaz téged. Mikor pedig imádkoztok, ne mondjátok újra meg újra ugyanazt, mint ahogy a nemzetek teszik, mert ők azt hiszik, hogy Isten azért hallgatja meg őket, mert hosszasan imádkoznak. Ne legyetek hát olyanok, mint ők, mert az Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt.

 Ti tehát így imádkozzatok: »Égi Atyánk, legyen megszentelve a neved. Jöjjön el a királyságod. Legyen meg az akaratod, mint az égben, úgy a földön is.  Add meg nekünk a mai napra való kenyerünket,  és bocsásd meg a bűneinket, miként mi is megbocsátottunk az ellenünk vétkezőknek*.  És ne vigyél minket kísértésbe, hanem szabadíts meg* a gonosztól.«

Mert ha megbocsátjátok az embereknek a vétkeiket, égi Atyátok is megbocsát nektek, de ha nem bocsátjátok meg az embereknek a vétkeiket, Atyátok sem bocsátja meg a tiéiteket. Amikor böjtöltök, ne legyen szomorú az arcotok, mint a képmutatóké, mert ők eltorzítják az arcukat, hogy feltűnjön az embereknek, hogy böjtölnek. Higgyétek el, hogy megkapták már a teljes jutalmukat. Te pedig, amikor böjtölsz, kend meg a fejedet olajjal, és mosd meg az arcodat,  hogy ne az embereknek tűnjön fel, hogy böjtölsz, hanem Atyádnak, aki mindent lát. Akkor az Atyád, aki titokban néz, megjutalmaz téged.

Elmélkedés

Elkezdődött a Nagyböjt. Az elmúlt hetek elmélkedéseiben segítséget kaptunk, hogy helyes irányba fordulva kezdjük el a böjt szent napjait. Gondolom a legtöbben elhatároztuk azt is, hogy mire fogunk különösen nagy gondot fordítani, hogyan fogjuk böjtöltetni a szemünket, a fülünket, a szánkat és mivel tápláljuk a lelkünket. Az egyik kedvenc hobbim a horgászat, lehet, hogy ezen a téren is böjtölhetnék, de nem ezért „dicsekszem” vele. Az évek során egyre több és kifinomultabb módszerrel ismerkedtem meg és a csalik egyre szélesebb skálájából tudok választani, ha eredményes fogást szeretnék elérni. A halak kényük-kedvük szerint válogathatnak, mint a mesében Gombóc Artúr a csokoládé fajtákból. Nekik is van csokoládés, vaníliás, epres, fokhagymás, kagylós stb. kukorica, pufi, vagy bojli, fehér, sárga, piros csonti – hogy csak néhányat említsek. A halaknak mindenük megvan a vízben, az élőhelyükön, általában elég óvatosak is, de az ízletesebbnek, kívánatosabbnak tűnő csaliknak nem mindig tudnak ellenállni, aminek én örülök a legjobban, mert ilyenkor a horgomon kötnek ki.

Most a Nagyböjt elején egy kicsit tartok attól, hogy egy alattomos, gonosz horgász, a Kísértő is készült erre a szent időszakra, hogy kifinomult módszereivel és csalijaival közöttünk horgásszon. Ártalmatlannak, igazságosnak, és kívánatosnak tűnő csalikat használ. Egy kis „ízelítő”:

  • Beszóltak, megsértettek – nehogy már rögtön megbocsáss- neked is van önbecsülésed – sértődj meg, ne állj vele szóba, majd, ha észhez tér ráérsz megbocsátani!
  • nehogy már a Nagyböjtben ne lehessen egy kicsit pihenni, lustálkodni, jó-jó a templom, egyszer ki lehet hagyni, majd többet imádkozol, Isten úgy is szeret!
  • miért kellene neked segíteni az otthoni munkákban, a takarításban, a konyha cuccok pakolásában, mosogatógép vagy mosógép ki-be rakodásában, esetleg kint az udvar vagy kiskert gondozásában, veszélyes eszközök a kerti szerszámok, a porszívóról nem is beszélve, még valami bajod lesz!
  • Miért ne nézhetnéd a tévét, a számítógépet vagy a telefont órákon keresztül, nem ártasz vele senkinek, amúgy meg csak unatkoznál, az meg még rosszabb. Az online-játékból nem is maradhatsz ki, még a többiekkel is kitolnál, meg is haragudnának rád, az csapatjáték, ezzel nem böjtölhetsz!
  • A Nagyböjtben nem szabad vidámnak lenni, tudod ez ilyen időszak! Legyél komor és akinek csak tudod mondd el, hogy te milyen sok mindenről lemondasz és milyen sokat imádkozol, megérdemled a dicséretet!

Nem sorolom tovább a Kísértő mesterkedéseit, mivel mindenkinél személyre szabott módszert illetve csalit használ és mindenkinek a személyes döntésétől függ, hogy megkóstolja azokat és a horgára akad vagy sem. Nekem nagyon sok horgászatom fejeződött be kudarccal, amikor egyetlen egy halacskát sem sikerült fogni. Milyen jó lenne, ha a Nagyböjtben közülünk senki sem akadna a Kísértő horgára, ha testileg-lelkileg megújulva, egészségesen érkezhetnénk meg a „Krisztus sírjából csörgedező halhatatlanság forrásához”!

Ima

Istenem, köszönöm, hogy mindenem megvan, amire itt a földön szükségem van, hogy „élhetek, mint hal a vízben”. Kérlek, segíts, hogy ne ragaszkodjak a felesleghez, hogy ellene tudjak mondani a Kísértő mesterkedéseinek, csalijainak és add, hogy kedves legyen előtted Nagyböjti zarándoklásom! Ámen!

Tasi Tamás atya

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print