Péld 8,1-21

Fiam! A bölcsességet hirdesd, hogy józan belátásra találj! Mert ez ott van a kiemelkedő magaslatokon, s kiáll az útszélre; kiül a hatalmasok kapui mellé, s a bejáratnál hangosan megszólal: „Figyelmet kérek tőletek, emberek! Az emberek fiaihoz van mondanivalóm. Értsetek az okos szóból, ti ártatlanok, és szívleljétek meg azt, ti neveletlenek! Hallgassatok meg, mert nagyszerű dolgokról beszélek, és őszinte szóra nyílnak ajkaim, mert szájam igazságot beszél, és a hazug száj utálatos előttem! Ajkam minden szava igazság, nincs abban csapda vagy kelepce. Világosak azok a bölcsnek, és egyenesek azoknak, akik rábukkantak az igaz ismeretre. Az én intelmemet vegyétek, és ne ezüst kincseket; tudást válasszatok inkább, mint aranyat, mert becsesebb a bölcsesség minden drágakőnél, és nincs olyan drágaság, amely hozzá fogható volna. Én, vagyok jelen bölcsességként a megfontolt tanácsban, s engem neveznek éleslátásnak. Az Úr félelme nem fér össze a gonoszsággal; gyűlöli a fennhéjázást, a kevélységet, a gonoszság útját, és utálja a hamis szájat. Enyém a bölcs tanács, és a bizonyosság, enyém az okosság, enyém az erő! Általam uralkodnak a királyok, és tesznek igazságot a fejedelmek; általam kormányoznak az uralkodók és ítélkeznek a hatalmasok. Szeretem azokat, akik kedvelnek, és akik keresnek engem, rám is találnak. Nálam van a gazdagság és dicsőség, a tisztességgel szerzett vagyon és a becsületesség. Jobb a gyümölcsöm aranynál és drágakőnél, s hasznosabb vagyok a színezüstnél. Az igazság útjain járok és annak ösvényei közepette, ami jogos, hogy jólétet adjak azoknak, akik szeretnek engem, és megtöltsem házukat javaimmal.”

Elmélkedés

Belegondoltál már abba, hogy amikor iskolában töltöd a napodat, akkor mit is csinálsz? Jókat beszélgetsz, olykor unatkozol, máskor fáradt vagy és alig várod már, hogy vége legyen. Pedig elvileg azért indultunk el oda reggel, hogy bölcsebben jöjjünk haza. Csak valahogy a teendők közepette ez sokadlagossá válik.

Pedig az Úr azt mondja: „Nálam van a gazdagság és dicsőség, a tisztességgel szerzett vagyon és a becsületesség. Jobb a gyümölcsöm aranynál és drágakőnél, s hasznosabb vagyok a színezüstnél.” Az Isten barátsága, vagy éppen a hittanórán megszerzett tudás a becsületességen alapul. Ha ez a vezérelv, akkor az ismeretszerzés is jó irányba halad.

Feladat: Olvasd el ismét a fenti bibliai részletet. Vajon megtalálod-e ezt a bölcsességet valahol?

Ima

Mindenható Urunk! Add azt a bölcsességedet, ami beláttja velünk, hogy tisztesség és becsületesség nélkül veszítünk emberségünkből. Kérünk ajándékozd nekünk szeretetedet, és töltsd be házainkat javaiddal.

Jaczkó Sándor atya

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print