Jn 7,1-13


„Abban az időben Jézus bejárta Galileát. Nem akart ugyanis Júdeába menni, mert a zsidók az életére törtek. Közel volt a zsidók ünnepe, a sátoros ünnep. Ezért testvérei így szóltak hozzá: „Kelj útra, és menj el Júdeába, hogy tanítványaid is lássák tetteidet, amelyeket véghez viszel. Hiszen senki sem működik titokban, ha azt akarja, hogy tudomást szerezzenek róla. Ha ilyeneket teszel, akkor nyilatkoztasd ki magad a világ előtt!” Testvérei sem hittek ugyanis benne. Jézus ezt válaszolta nekik: „Nekem még nincs itt az időm, de nektek mindig megfelelő az idő. Titeket nem gyűlölhet a világ, de engem gyűlöl, mert tanúskodom róla, hogy a tettei gonoszak. Menjetek hát föl az ünnepre, én még nem megyek föl erre az ünnepre, mert az én időm még nem telt be!” Ezt mondta nekik, és Galileában maradt. Miután azonban testvérei fölmentek az ünnepre, akkor ő maga is fölment, csak nem nyilvánosan, hanem mintegy titokban. A zsidók pedig keresték az ünnepen és kérdezgették: „Hol van ő?” A nép körében is sokat suttogtak róla. Némelyek azt mondták, hogy jó ember, mások meg azt, hogy nem, hanem félrevezeti a népet. Ám a zsidóktól való félelem miatt senki sem beszélt nyíltan róla.”

Elmélkedés
Mindannyiunk életében megvannak azok a dolgok, melyek nekünk fontosak, de a családtagjaink, vagy a barátaink nem tudnak mit kezdeni vele. Ilyen az, amikor elhatározzuk, hogy megtanulunk gitározni, vagy meg akarunk tanulni egy idegen nyelven beszélni. Hiába vágunk bele teljes erővel, sokszor nem kapunk semmilyen támogatást a szeretteinktől, néha még le is hurrogják az embert, ha valami újat akar tenni. Krisztusra úgy tekintünk (főleg Húsvét után), mint Isten Fiára, az Üdvözítőre, aki megváltott minket. Azonban nem volt ez mindig így. Az e heti evangéliumban egy olyan Jézussal találkozunk, akiben még a rokonai sem hisznek. Jézus ekkor már tanított, hirdette az Isten szavát, de a nép, még nem tudott mit kezdeni vele: „A nép körében is sokat suttogtak róla. Némelyek azt mondták, hogy jó ember, mások meg azt, hogy nem, hanem félrevezeti a népet”. Ez biztosan nagyon rosszul esett Jézusnak, hiszen nekünk is fáj, mikor a szeretteink nem hisznek bennünk. Mégis, a gúnyolódások, negatív hozzáállások ellenére Jézus Krisztus nem adta fel a feladatát, hanem teljes elköteleződéssel folytatta azt. Krisztus ezen téren is példa lehet számunkra: kitartással, önbizalommal és imádsággal elérhetünk bármit: megtanulhatunk bármilyen hangszeren, a világ összes nyelvét megtanulhatjuk, ha valóban akarjuk, és teszünk is érte. Nem számít, hogy sokan el akarnak tántorítani céljainktól, később a szeretteink is rájönnek, hogy mennyi érték lehet abban, hogyha fejlődik az ember. Krisztus is bejárta egész Galileát, kitartóan haladt előre. Arra bátorítok mindenkit, hogy merjen új dolgokba belevágni, ne féljen a kudarcoktól és a negativitástól! Találjuk meg azokat a dolgokat, amik boldoggá tesznek minket, és másokat is segíthetünk vele!

Imádság
Mindenható Isten, Te, aki jobban ismersz engem, mint én saját magamat, Te jól tudod, hogy mennyi minden lakozik az én szívemben. Tudod, hogy mire vagyok képes. Ezért kérlek Téged Uram, áraszd le rám Szentlelkedet, hogy minden jót kihozzak magamból, ami bennem van. Kérlek adj motivációt, és erős akaratot, hogy álmaimat megvalósíthassam. Ámen.

Véghseő Péter

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print